Sfaturi pentru brutari: secretele folosirii maielei lichide

Dospirea painii cu maia lichida nu este o abilitate pe care o poti dobandi peste noapte. Este nevoie de timp, rabdare si experienta pentru a invata arta de a face aluaturi.

Cei care vor sa devina brutari trebuie sa studieze tehnicile traditionale, sa invete cum sa faca si sa ingrijeasca o maia, pentru ca mai apoi sa poata folosi cu succes maia lichida de la producatorii de agenti de crestere naturali.

Ce este maiaua lichida?

Maiaua este un starter natural folosit in special de catre brutariile traditionale si artizanale pentru a creste aluaturile. Acest agent de crestere natural este obtinut dintr-un amestect de apa, faina si drojdie care trece printr-un proces complex, dar controlat, de fermentare.

Procesul poate dura de la cateva zile la cateva saptamani, timp in care drojdiile creaza un produs cu o aroma speciala, usor acrisoara.

De obicei, se foloseste o cantitate egala de apa si faina, dar proportiile pot varia in functie de reteta. Se amesteca aceste doua ingrediente pana cand se obtine o pasta omogena, apoi se acopera si se lasa sa fermenteze intr-un loc cald si intunecat.

Care este secretul producatorilor de agenti de crestere naturali?

Unul dintre secretele producatorilor de drojdii cu privire la maiaua lichida este mentinerea unui echilibru perfect intre bacteriile lactice si drojdiile salbatice in amestecul de faina si apa. Acest echilibru este esential in dezvoltarea gustului si texturii unice ale painii cu maia lichida.

Bacteriile lactice produc acid lactic in timpul fermentarii, ceea ce contribuie la aroma complexa a produselor de panificatie. In acelasi timp, drojdiile salbatice genereaza dioxid de carbon, care face painea sa creasca si sa devina pufoasa.

Totusi, modul in care brutarii folosesc acest agent de crestere natural influenteaza destul de mult rezultatul final.

Care este secretul brutarilor?

Dospirea painii cu maia lichida este un proces lent care necesita rabdare. Dupa ce maiaua lichida a fost creata, brutarii o amesteca cu faina si apa proaspata pentru a obtine aluatul de paine. Apoi, aluatul este lasat sa se odihneasca timp de cateva ore sau chiar peste noapte. Acest proces lent permite dezvoltarea aromei si a texturii unice a painii.

Modul in care aluaturile sunt tratate, de la ingredientele folosite pana la numarul de cresteri pe care  le-au avut, poate schimba gustul si textura produselor de panificatie.

De ce sa inveti sa folosesti maia?

Exista mai multe motive pentru care toti brutarii ar trebui sa invete cat mai multe despre alaturile cu maia:

1. Gustul complex

Dupa cum a fost mentionat, produsele cu maia au un gust complex, usor acru. Multi compara aceasta aroma cu cea a vinului sau a branzeturilor.

2. Textura

Painea, la fel ca si celelalte produse, are un miez mai moale, mai pufos, dar o coaja groasa si crocanta – aceste texturi fiind caracteristicile distinctive, la fel ca si gustul, ale painii cu maia.

3. Durabilitate

Nu in ultimul rand, datorita procesului lent de dospire si fermentare, in aluaturi cresc bacterii benefice care actioneaza ca si un conservant natural. In consecinta, o paine cu maia isi va pastra prospetimea mai mult timp decat o paine cu drojdie.

Esti in cautarea unei maiele de calitate, care sa performeze mereu conform asteptarilor?

Comanda agenti de crestere naturali de la Lesaffre Romania si incepe sa experimentezi! Cu ingrediente de calitate si sustinerea unui colaborator de incredere iti poti surprinde clientii cu produse exceptionale! (P)

Previous post Remedii pentru Ficat Gras
Next post PEFOC livrează șeminee premium cu garanție și transport gratuit în toată țara