Cum pregătești livada pentru primăvară

O livadă de pomi fructiferi poate fi înființată destul de ușor în propria grădină, avantajul principal reprezentând faptul că te vei bucura ani la rând de fructe proaspete și gustoase. Fie că alegi meri, peri sau chiar piersici, ai oportunitatea de a avea la dispoziție numeroase soiuri de unde poți alege, important este modul să știi cum să îi întreții și când e perioada potrivită pentru a îi planta.

Imediat după ce au dispărut temperaturile negative, au loc primele activități de reîmprospătare a livezii tale cu pomi fructiferi. Indiferent că ești un grădinar cu experiență sau unul amator, vei putea să te distrezi și relaxa pregătind totul pentru un nou sezon care va fi plin de reușite și bogat în recolte. Mișcarea în aer liber este benefică pentru trup și îți redă toată energia pe care ai conservat-o pe timpul iernii. 

Care sunt pașii pe care trebuie să îi realizezi pentru acest sezon?

Munca de primăvară în grădină sau în livadă trebuie să fie planificată pas cu pas pentru a avea o lucrare eficientă. Prima activitate care trebuie întreprinsă în acest nou anotimp este reprezentată de curățenia de primăvară.

De îndată ce temperaturile sunt suficient de mari pentru a lucra câteva ore în grădină, omul gospodar începe să se apuce de curățenie. Astfel, este nevoie să se adune crengile și frunzele uscate care au fost așternut pe pământ în ultimele luni. 

Prevenirea instalării de paraziți  și regenerarea

Aceste rămășițe nu sunt doar de natură inestetică, dar pot fi și un adăpost pentru paraziți.  Următoarea activitate este constituită de toaletarea pomilor, a arbuștilor fructiferi care se realizează pentru a spori procesele de creștere și fructificare din lunile care urmează. Coroana pomului trebuie să fie cât mai îngrijită ne spune Jardina.eu. Dacă există o vegetație abundentă, aceasta va consuma prea mulți nutrienți și apă, iar fructele nu vor fi dezvoltate suficient.

 În privința pomilor fructiferi maturi sau bătrâni, tăierea se face în scopul de a-i ajuta să se regenereze. 

Pentru acei pomi care au fost afectați de temperaturile reduse, se efectuează eliminarea ramurilor care au înghețat, fiind recunoscute prin culoarea lor mai închisă. Solul, de asemenea, trebuie și el să fie curățat de tot ceea ce îl afectează, iar acum se aplică elemente nutritive din îngrășăminte care vor ajuta pomii fructiferi să crească și să se dezvolte frumos.

Cum plantezi corect un pom fructifer?

Plantarea de primăvară se face, de principiu, din luna martie și până în luna aprilie al final.

 De exemplu, dacă dorești să plantezi un cireș, în groapa de plantare vei pune pământ până la suprafață, puietul se așază cu rădăcinile pe mijlocul gropii, apoi se adaugă pământ cu grijă până se înglobează rădăcinile. Pământul va fi tasat în timp ce se așază, cireșul având nevoie de 8-10 litri de apă după plantare. Un măr trebuie plantat la 3 cm deasupra față de nivelul solului cu rădăcinile așezate confortabil și nu îndoite sau cu vârfurile răsucite în sus. Livada ta poate reprezenta adevărate explozii de vitamine.