Centrala termică pe gaz o soluție economică și simplu de administrat pentru case. Iată cum economisești mai mult

In ultima perioadă știrile despre centrale pe gaz au ținut presa aprinsă, dar subiectul principal a fost montarea centralelor pe gaz în apartament.

În ce privește casele, o centrală pe gaz, mai ales modelele  în condensare,  rămâne o soluție de încălzire pentru confort și cu un consum predictibil. Așadar o soluție economică pentru voi, mai ales când alegeți un model cu rata de modulare mare și un termostat smart.

În acest articol, vă argumentăm de ce o centrală pe gaz este o opțiune economică în pentru o casă și ceea ce trebuie să știți despre modernizarea sistemului de încălzire pentru a minimiza consumul de gaz și, totodată, accesoriile care vă ajută să simplificați viața, să reduceți consumul pentru economie.

Introducere în încălzirea prin centrala pe gaz

O centrală pe gaz natural sau GPL (gaz petrol lichefiat) este una dintre cele mai populare modalități de încălzire și furnizare a apei calde în România. Aceasta pentru că o centrală pe gaz oferă căldură în mod confortabil, cu o încălzire rapidă,  și se administrează simplu, grație modelelor noi din ce în ce mai performante.  Este o formă de încălzire extrem de eficientă și fiabilă care este utilizată pe scară largă în clădirile rezidențiale și comerciale. Spre deosebire de sistemele convenționale care utilizează electricitate sau lemn, încălzirea centrală pe gaz este rentabilă, ușor de folosit și durabilă, iar prin condensare, aceasta devine și economică,  contrabalansând costurile instabile la gaz, începând din anul 2022.

Avantajele montării unei centrale termice pe gaz

  • Centralele termice pe gaz în condensare sunt foarte eficiente, de aici  un consum mai mic de gaz, așadar economie la facturi.
  • Modelele performante au o rată de modulare superioară, ajustează funcționarea sistemului de încălzire în trepte, reducând consumul la gaz. Spre exemplu centrala Ariston Clas One are modulare 1:10, similar, centrala Viessmann Vitodens, cu modele W050, W100, W111, are o rată de modulare între 1:8 și 1:10, raport ce susține economia la energie.
  • Sunt ușor de administrat și implică costuri mici de exploatare. Printr-o investiție inițială superioară în sistem smart și filtre antimagnetită, alături de centrală în condensare ( folosită în condițiile specificate de producător pentru maximă eficiență), se poate reduce consumul începând cu 5% pentru fiecare grad în minus. Cum un sistem smart vă poate permite să gestionați temperatura de la distanță, vă bucurați de confort și economie în același timp doar folosind o aplicație pe mobil.
  • Gazul rămâne o soluție mai ieftină decât electricitatea când nu vă permiteți tehnic sau economic să montați o pompă de căldură și/ sau panouri fotovoltaice. 
  • Centrala termica pe gaz de 24 kW este cel mai des montată în România, datorită suprafeței pe care aceasta o poate încălzi. Avantajul acestora este că există foarte multe modele pe piață care asigură apă caldă instant sau prin boiler încorporat. Aceasta economie în investiție și confort în căldură și apă caldă simultan.
  • Majoritatea modelelor de centrale pe gaz în condensare fabricate în ultimii doi ani vin cu placă WiFi încorporată. Aceasta pentru voi înseamnă că puteți sincroniza temperatura centralei cu temperatura exterioară grație unui reper de vreme și localizare, fără să aveți nevoie de sondă exterioară. Pe termen lung puteți economisi prin gestionarea de la distanță a temperaturii.

Ce echipamente poți monta într-un sistem cu centrală termică  pentru a reduce consumul de gaz

  • Filtru anti- magnetită – protejează centrala termică de depunerile de magnetită din sistemul de încălzire convențional cu calorifere. Aceasta înseamnă încălzire mai bună și protejarea echipamentului la deteriorare. Magnetita poate defecta schimbătorul de căldură, component.
  • Similar – filtru anticalcar vă ajută să protejați sistemul de încălzire, prin aceasta se păstrează randamentul optim al sistemului de încălzire.
  • Automatizare smart home pentru încălzire în pardoseală – asigură un consum redus de energie termică prin controlarea temperaturii la distanță și gestionarea eficientă a întregului sistem de încălzire.

Întreținerea sistemelor de încălzire centrală pe gaz

Sistemele de încălzire centrală pe gaz necesită, în general, o întreținere redusă și implicare minimă în condițiile unei bune montări. Există o etapă punere în funcțiune (PIF) – efectiv punere în funcțiune inițială după montaj, urmată  autorizarea centralei (ISCIR) – care este făcută de partener autorizat al furnizorului centralei, autorizare ce trebuie reînnoită la 2 ani.

Aceasta nu este echivalentul reviziei anuale la instalație. Revizia este recomandată pentru o bună întreținere, deși nu este obligatorie. Totuși, în acest caz, trebuie să contactați un tehnician calificat în domeniul încălzirii pentru a efectua reparații.

Concluzii de final

O centrala termică pe gaz în condensare reprezintă un sistem de încălzire eficient din punct de vedere al costurilor, care poate îmbunătăți confortul și căldura din locuința dumneavoastră. Este un sistem de încălzire fiabil și sigur, care necesită o întreținere minimă și care vă poate economisi bani din facturile de energie când este utilizată corect și are accesoriile potrivite.

Previous post ASE Bucuresti, interesata de parteneriate cu companii japoneze
Next post <a></a>Ce este psihoterapia și unde mergi la psihoterapeut în București?