O investigație CT abdominală este un test imagistic de diagnosticare care utilizează raze X și tehnologie computerizată avansată pentru a crea imagini detaliate ale organelor și structurilor din abdomen. Abdomenul este partea corpului dintre piept și pelvis care conține multe organe importante, inclusiv stomacul, ficatul, splina, pancreasul, rinichii și intestinele.
Cu ajutorul unei echipe specializate în radiologie, unde personalul este dedicat în totalitate nevoilor pacientului, iar echipa este formată din medici profesioniști cu experință în radiologie, pacientul poate beneficia de ghidare, de un diagnostic rapid și de un plan de tratament specific afecțiunii sale.
Beneficiile unei investigații CT de abdomen
În ceea ce privește confortul pacientului, investigațiile CT vin cu anumite beneficii.
- Fără durere
Investigațiile CT sunt nedureroase și non-invazivem ceea ce înseamnă că nu necesită incizii sau alte proceduri inconfortabile pentru pacient.
- Detectarea precoce a afecțiunilor
Scanările CT pot ajuta la detectarea multor afecțiuni în stadiile lor incipiente, inclusiv cancerul, care poate crește șansele unui tratament de succes.
- Eficiente
Computerul tomograf este o investigație rapidă și eficientă, întregul proces durând doar aproximativ 10-30 de minute.
- Procedura în ambulatoriu
În cele mai multe cazuri, tomografiile sunt efectuate în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că pacienții pot merge acasă în aceeași zi fără a fi nevoie să fie internați la spital.
- Timp minim de recuperare
După un CT, majoritatea pacienților își pot relua activitățile normale imediat, fără a fi nevoie de timp de recuperare.
- Fără intervenții chirurgicale de explorare
Tomografia computerizată poate ajuta la identificarea locației și extinderii tumorilor, infecțiilor sau a altor probleme, reducând necesitatea unei intervenții chirurgicale exploratorii pentru a localiza sau diagnostica o problemă.
În general, investigațiile CT pot fi o investigație potrivită de diagnostic pentru pacienți, oferind informații detaliate despre starea lor de sănătate, permițând medicilor să dezvolte un plan de tratament mai eficient. Pentru a beneficia de implicarea unei echipe specializate, pacientul trebuie să ia în calcul îndreptarea către o clinica specializată în servicii imagistice complete și complexe.
Riscurile unei investigații CT de abdomen
Deși acest tip de investigații sunt în general sigure și non-invazive, există câteva riscuri potențiale de care pacienții ar trebui să fie conștienți:
- Expunerea la radiații: computerul tomograf folosește raze X, care expun pacienții la o cantitate mică de radiații ionizante. În timp ce cantitatea de expunere la radiații este în general considerată sigură, expunerea repetată în timp poate crește riscul de cancer. Cu toate acestea, beneficiile informațiilor de diagnostic obținute în urma unei scanări CT depășesc de obicei riscurile expunerii la radiații.
- Reacții alergice: Dacă se utilizează substanțe de contrast în timpul scanării CT, unii pacienți pot prezenta o reacție alergică. Acest lucru este mai probabil dacă pacientul are antecedente de alergii sau astm.
- Femeile gravide ar trebui să evite orice tip de investigație care implică razele X, cu excepția cazului în care este absolut necesar, deoarece expunerea la radiații poate dăuna fătului în curs de dezvoltare.
Dacă pacientul prezintă simptome precum dureri abdominale, greață, vărsături sau orice alte simptome asociate, este important să solicite asistență medicală, fără a aștepta până când simptomele devin severe sau insuportabile. O programare către un centrul de servicii imagistice se poate face aici – https://medicales.ro/contact/.
Cu cât asistența medical este solicitată mai devreme, cu atât șansele de a primi un diagnostic și un tratament prompt sunt mai mari, ceea ce poate duce la o recuperare mai rapidă.
Odată solicitat ajutorul medical, un istoric al investigațiilor efectuate până în prezent (dacă există) și o detaliere cât mai amplă a simptomelor poate ajuta medicul în diagnosticarea și tratarea cât mai rapidă a afecțiunii.