VIRGIL POPESCU: „Dacă împrumutul acordat CE Oltenia nu va fi returnat în şase luni, îl vom transforma în ajutor de restructurare” – 20.02.2020

Ajutorul de salvare acordat Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) îl vom transforma în ajutor de restructurare, dacă acest împrumut nu va fi returnat în termen de şase luni, a declarat Virgil Popescu, ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la o întâlnire pe care a avut-o joi cu sindicatele din cadrul societăţii.

„Am primit memoriul dumneavoastră şi de aceea am vrut să ne întâlnim cât mai repede pentru a discuta problemele semnalate. Aşa cum bine ştiţi, încă de la începutul mandatului meu, situaţia Complexului Energetic Hunedoara şi cea a Complexului Energetic Oltenia au fost prioritare. Memorandumul şi OUG aprobate de Guvern sunt tocmai pentru a vă ajuta. Am spus-o şi zilele trecute: dacă acest împrumut nu va fi returnat în termen de şase luni, aşa cum e definit ajutorul de salvare în legislaţia europeană, îl vom transforma în ajutor de restructurare. Sunt realist şi ştiu că toate aceste schimbări nu pot fi făcute într-o perioadă atât de scurtă de timp. Vreau să discutăm şi să identificăm cele mai bune soluţii pentru companie şi pentru angajaţi. De aceea vreau să participaţi la grupul de lucru pentru stabilirea Planului de Restructurare. Aştept de la conducerea CE Oltenia bugetul de venituri şi cheltuieli pe care îl vom analiza şi la minister pentru a vedea care sunt activele nefolosite sau neperformante şi cum putem redistribui unele sume către fondul salarial. Nu vă pot promite că fondul salarial va creşte cu procentul pe care vi-l doriţi, însă pot să vă asigur că scopul meu este salvarea acestei companii şi pentru realizarea lui am nevoie de sprijinul dumnevoastră”, a spus Popescu.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, discuţiile au avut loc în contextul în care, în urmă cu două săptâmâni, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă pentru un ajutor de salvare pentru CE Oltenia, în valoare de 1,2 miliarde de lei. De altfel, în cadrul întâlnirii, reprezentanţii salariaţiilor de la CE Oltenia şi-au arătat îngrijorarea faţă de posibilitatea returnării ajutorului de salvare şi au propus ca planul de restructurare şi distribuirea angajaţilor pe noile domenii de activitate să fie discutate cu organizaţiile sindicale.

Ajutorul acordat acoperă costurile operaţionale ale societăţii, în principal în achiziţionarea certificatelor CO2. Planul de decarbonare asumat care implică diversificarea activităţii companiei pe gaze şi energie solară este parte din documentaţia de notificare a ajutorului de salvare către Comisia Europeană.

La întâlnirea de la sediul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri au participat liderii sindicatelor din CE Oltenia, respectiv preşedintele Directoratului, Daniel Burlan, şi secretarul de stat Niculae Havrileţ.

Sursa stire bursa.ro

Previous post Real Estate & Construction Forum a ajuns la cea de-a X-a ediţie – 20.02.2020
Next post Wall Street a deschis în scădere – 20.02.2020