Perioada de repaus a pomilor fructiferi este un moment excelent pentru a intervenii cu diverse tratamente preventive și de combatere a anumitor dăunători și fungi. Tocmai de aceea, întreținerea de toamna târziu, când au căzut toate frunzele și până primăvara, când dau primii muguri, are un rol esențial în sănătatea planetei și în obținerea unei recolte cât mai bune și fără riscuri.
Cum nu toți proprietarii de pomi știu ce să facă și cum să intervină în perioada de repaus a plantelor, ne-am gândit să venim cu câteva informații și recomandări de tratamente de iarnă pentru pomi fructiferi.
Ce tratamente de aplică iarna pomilor?
Tratamentele care se aplică în această perioadă pentru pomi fructiferi au rolul de combatere și împiedicarea dezvoltării de insecte și larve de insecte, intrate în stadiul de iernare. Tot acum pot fi aplicate și tratamente împotriva bacteriilor și ciupercilor existente sau preventiv, pentru a limita riscurile din perioada de vegetație și rod. Aceste tratamente mai sunt cunoscute și sub denumirea de tratamente fitosanitare.
Pentru rentabilitate și creșterea eficienței tratamentelor, acesta nu trebuie să fie aplicate când afară este ger, sunt temperaturi negative, condiții de ploaie, ninsoare sau îngheț. Pentru consolidarea rezultatelor, tratamente speciale pot fi aplicate și primăvara, însă numai după umflarea mugurilor.
Ele sunt recomandate în cazul tuturor tipurilor de pomi fructiferi, măr, păr, prun, cireș piersic, cais, vișin, gutui etc.
Aceste tratamente sunt foarte bune pentru a obține o plată cât mai sănătoasă și o recoltă cât mai bogată în anul viitor, neatacată de dăunători sau boli.
De ce sunt necesare și utile acest tip de tratamente de iarnă pentru pomi fructiferi?
Rolul acestor tratamente, este de a combate și reduce sporul agenților patogeni, reprezentați de larve, ciuperci, acarieni, bacterii.
Dacă intervențiile sunt efectuate corect și la momentul potrivit, riscul de îmbolnăvire și atac al dăunătorilor este mult diminuat.
Fiind efectuate în momentul în care nu există frunze sau rod, riscul pentru sănătatea umană este foarte mic, substanțele utilizate acționând într-un moment favorabil împotriva dăunătorilor și având suficient timp să se elimine până la formare fructului.
Care sunt condițiile ce trebuie respectate pentru a obține eficiență în aplicarea tratamentelor de iarnă la pomi?
În primul rând este foarte important să fie aplicate în momentul în care copacul este complet desfrunzit, până la repornirea vegetației.
În al doilea rând ele trebuie să fie aplicate conform unui grafic și unui program bine gândite, cu produse recomandate de specialiști. De regulă se folosesc tratamente cu zeamă bordeleză sau cu produse cuprice, doar atunci când temperatura de afară este mai mare de 5 grade Celsius și nu urmează un îngheț, scrie Jardina, pepiniera de pomi altoiți.
Aceste tratamente pot fi aplicate și în perioada februarie-martie, imediat după tăiere. Tot atunci poate fi aplicat și uleiul horticol, un antiinsecticid excelent, cu impact maxim, dacă este utilizat în perioada imediat următoare exploziei mugurilor.
Dacă aceste tratamente realizate ulterior acestor recomandări, ele pot dăuna dezvoltării lăstarilor tineri.
În concluzie, dacă vreți să creșteți pomi fructiferi sănătoși și să aveți recolte bogate, nu neglijați nicio perioadă de întreținere. Tratamentele de iarnă pentru pomii fructiferi sunt esențiale în a vă bucura de cât mai multe fructe, de calitate!