Tapetul decorativ – o alegere inspirata pentru un plus de design

Tapetul decorativ – o alegere inspirata pentru un plus de design

Tapetul a trecut de-a lungul timpului prin perioade in care a fost apreciat in masa si prin perioade in care oamenii i-au imputat o multime de neplaceri, cum ar fi faptul ca aglomereaza incaperea, ca nu lasa peretele sa respire sau ca este prea fragil. Toate aceste plangeri erau cauzate de faptul ca optiunile de tapet din trecut nu erau prea numeroase. Astazi, exista mii de variante de tapet decorativ  iar tehnologiile folosite pentru realizarea sa s-au diversificat extrem de mult. Astfel, oricine poate gasi un model care sa ii ofere rezultate estetice si functionale pe care sa le aprecieze.

Ce tipuri de tapet decorativ exista?

Cea mai importanta diferentiere intre tipurile de tapet se face in functie de materialul din care este realizat. Exista, asadar:

  • tapet din hartie. este varianta clasica de tapet si este cel mai folosit pentru decorarea peretilor. Poate veni intr-o uriasa varietate de culori si modele si poate fi compus dintr-unul sau mai multe straturi. Este preferata varianta unui numar mai mare de straturi, deoarece se rupe mai greu. Tapetul din hartie nu este foarte potrivit in camerele cu o umiditate ridicata. Poate fi o alegere excelenta in dormitor, insa.
  • Tapet din fibre sintetice. PVC-ul a ajuns sa fie extrem de utilizat in domeniul amenajarilor interioare. Evident, este prezent si in tapet. Combinat cu hartia, acesta poate sa ofere o rezistenta mai mare si este excelent pentru aplicarea pe suprafetele unde se doreste acoperirea imperfectiunilor.
  • Tapet din fibre netesute. Este o varianta relativ noua care se remarca printr-o manevrare usoara. Materialele din care este realizat sunt celuloza si fibrele textile. Acestea izoleaza foarte bine din punct de vedere termic si fonic si spre deosebire de tapetul din hartie, nu prezinta riscul de dezvoltare a mucegaiului. Un alt avantaj este faptul ca se dezlipeste usor de pe perete atunci cand nu mai este nevoie de el.
  • Tapet textil. Realizat din bumbac, matase, acrilic sau alte elemente textile, este apreciat pentru ca le permite peretilor sa respire. Este ideal pentru camera copiilor si pentru camerele care nu sunt foarte circulate.
  • Tapet metalic. Exista inclusiv tapet realizat din folii de aluminiu puse pe substrat de fibre netesute. Este stralucitor si poate sa fie ideal intr-un living in stil Art Deco sau Baroc.

De asemenea, exista tapet din fibre naturale ( pluta, sisal sau bambus). Cu siguranta, daca iti doresti o estetizare rapida a incaperii, tapetul este o solutie foarte buna, atata vreme cat stii cum sa il alegi. Pe startdecor.ro poti gasi o multime de modele interesante, pe care sa le poti folosi in orice incapere.

 

Previous post Nicolae Stanciu a donat bani pentru Dinamo
Next post UEFA: Liga Campionilor trebuie să aibă o câștigătoare