Dacă plănuiți să fabricați sau să importați bijuterii (coliere, brățări, cercei din argint și alte metale) în Uniunea Europeană, o să aveți nevoie de câteva informații esențiale despre reglementările REACH (înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice), despre testele de laborator și costurile aferente acestora.
REACH (înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice) este un regulament al Uniunii Europene adoptat pentru a îmbunătăți protecția sănătății populației și a mediului împotriva riscurilor pe care le pot prezenta anumite substanțe chimice, sporind astfel și competitivitatea industriei din Uniunea Europeană. De asemenea, acesta promovează metode alternative de evaluare a pericolelor prezentate de substanțele chimice, pentru a reduce numărul de teste pe animale.
În esență, REACH se aplică tuturor substanțelor chimice, nu numai celor utilizate în procesele industriale, ci și în viața noastră de zi cu zi, de exemplu în produsele de igienă, de curățare, vopsele, precum și în alte articole cum sunt piesele de îmbrăcăminte, bijuterii, mobilier și aparatele electrice. Prin urmare, regulamentul are un impact asupra majorității companiilor din spațiul Uniunii Europene.
Produse menționate în categoria de bijuterii sunt:
- Bijuterii din aliaj de zinc
- Bijuterii din ceramică
- Cutii de bijuterii
- Cercei de argint sau alte metale
- Brățări de mână și picior
- Coliere și lanțuri
- Bijuterii din oțel inoxidabil
- Bijuterii din mărgele de plastic
- Inele
- Bijuterii din crom, nichel, cadmiu, ftalați
Pentru a se conforma regulamentului, întreprinderile trebuie să identifice și să gestioneze riscurile legate de substanțele pe care le produc și le comercializează pe teritoriul Uniunii Europene. Acestea trebuie să demonstreze prin ECHA (Agenția Europeană pentru Produse Chimice) modul în care substanța poate fi utilizată în condiții de siguranță și trebuie să comunice utilizatorilor măsurile de gestionare a riscurilor.
Raportarea REACH pune în sarcina producătorului sau a comerciantului cu amănuntul sarcina de a identifica substanțele care prezintă motive de îngrijorare deosebită – SVHC – în cadrul lanțului de aprovizionare. Acestea trebuie să demonstreze prin ECHA modul în care substanța poate fi utilizată în condiții de siguranță și trebuie să comunice utilizatorilor măsurile de gestionare a riscurilor. Acest lucru poate fi complicat pentru producătorul final sau pentru comerciantul cu amănuntul care nu dispune de informații privind compoziția materialelor de la companiile aflate la un nivel superior în lanțul de aprovizionare.
Astfel, Uniunea Europeană pune la dispoziția producătorilor și a comercianților o platformă menită să ușureze această sarcină. Datorită flexibilității platformei lor, sunt capabili să accepte o varietate de documente privind substanțele chimice și materialele (SVHC), pe care le pot compara cu o listă de substanțe SVHC care este în continuă creștere.
Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) actualizează anual lista de substanțe restricționate pentru a se asigura că lista substanțelor chimice periculoase este completă, actualizată și acoperă substanțele chimice toxice descoperite recent în diverse produse. Cu toate acestea, o veste bună pentru importatorii și producătorii de bijuterii (precum brățări, lanțuri, inele, cercei de argint și alte metale) este că aceștia nu trebuie neapărat să rămână în permanență la curent cu lista SVHC, deoarece companiile de testare în laborator se pot ocupa de acest lucru.
Așadar, după cum s-a menționat mai sus, producătorii și importatorii de bijuterii au responsabilitatea de a se asigura că produsele lor sunt pe deplin conforme. Testarea de laborator este singura modalitate de a determina dacă produsele sunt conforme cu regulamentul REACH (de exemplu, să confirme dacă conținutul de substanțe chimice este sub limitele stabilite de lege, sau sunt măcar în aceste limite).
Producătorii și importatorii din spațiul Uniunii Europene pot obține un pachet de teste de laborator complete, în conformitate cu reglementările în vigoare. De exemplu, pentru niște cercei de argint, un test de laborator costă în jur de 200 de euro pentru un model, în funcție de materialele, cantitățile și culorile produsului.