Temperaturile negative extreme sau perioadele lungi in care o masina nu este folosita, pot duce la descarcarea bateriei. Momentul in care ramai fara baterie este extrem de neplacut, deoarece coincide cu imposibilitatea de a pleca la drum cu masina, ceea ce poate insemna diverse alte probleme.
Este adevarat ca exista solutii prin care o baterie poate sa fie reincarcata: energie de la o alta masina sau apelarea la un serviciu de asistenta. Cea mai buna optiune insa, este aceea de a avea la indemana un redresor. Pe piata exista o multime de redresoare auto, care nu costa mai mult de cateva sute de lei si te pot scoate din incurcatura in momente cheie ale vietii.
Cum folosesti corect un redresor auto?
Conform celor de la Travandi.ro inainte de a folosi un redresor este bine sa te asiguri ca bateria este descarcata din motive clare: nu a fost folosita pe o perioada lunga de timp, a stat in frig, a existat un consumator ce a fost uitat aprins, etc. In cazul in care motivul pentru care bateria nu functioneaza este altul, cum ar fi varsta inaintata sau prezenta unor deformari, folosirea redresorului poate sa fie destul de periculoasa.
In general, vei descoperi o serie de indicii privind nevoia masinii de a fi redresata:
- In bord apare semnul de ” Baterie descarcata”;
- Electromotorul functioneaza corect, insa motorul ezita sa porneasca;
- Farurile nu se aprind corect, fiind mult mai slabe decat in mod normal.
Pentru a folosi un redresor auto corect trebuie sa se urmeze cativa pasi:
- Acumulatorul trebuie sa se demonteze, fara a se atinge clemele de partile metalice ale caroseriei;
- Redresorul trebuie sa fie fixat pentru incarcare de 12 V, dupa care trebuie bagat in priza;
- Clestii redresorului se ataseaza la bornele bateriei, conform semnelor + si – ( + la + si – la -);
- Se asteapta incarcarea. Uneori, incarcarea bateriei poate sa dureze chiar si 18 ore. Pentru a sti ca bateria este incarcata, trebuie sa folosesti un voltmetru sau sa te asiguri ca ai un redresor care te anunta;
- Atunci cand acumulatorul este incarcat, se scot clestii redresorului, se scoate redresorul din priza dupa care se monteaza bateria pe masina si se verifica contactele.
In general, o baterie auto depaseste foarte rar varsta de 7 ani. Daca stii ca ai o baterie veche, cea mai buna solutie pe care o ai la indemana este aceea de a achizitiona alta. Redresorul nu va face mare lucru si vei fi pus mereu in situatii neplacute. Totusi, pe timp de iarna sau in momentele in care pleci in vacante lungi, este bine sa ai la indemana un redresor auto.