• Zamfir: „Mi-au propus mai de mult colegii de partid să candidez pentru funcţia de preşedinte al ASF, iar pe mine mă onorează această propunere”
Senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir este în cărţi pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), parlamentarul fiind propus pentru acest fotoliu de către social-democraţi.
Daniel Zamfir ne-a declarat, ieri: „Mi-au propus mai de mult colegii de partid să candidez pentru funcţia de preşedinte al ASF, iar pe mine mă onorează această propunere a colegilor mei. Vom vedea ce se va decide în CEx”.
Domnul Zamfir ne-a mai spus că decizia va fi luată în plenul reunit al celor două camere parlamentare, nefiind stabilită o dată pentru acest lucru.
Conform senatorului PSD, propunerea din partea ALDE este Nicu Marcu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi. „Oricare dintre partide poate veni cu propuneri pentru şefia ASF”, a conchis Daniel Zamfir.
Fotoliul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a rămas vacant după ce fostul şef al ASF Leonardo Badea a fost numit în conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), ca viceguvernator, mandat pe care şi l-a început în data de 11 octombrie 2019.
Diverse nume au început să apară în piaţă pentru ocuparea acestei funcţii încă de la finalul anului trecut, când presa a scris, pe surse, că una dintre propuneri ar fi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici.
De la plecarea lui Leonardo Badea la BNR, interimatul la şefia ASF este asigurat de Doina Dascălu, prim-vicepreşedinte al instituţiei.
Mircea Ursache, fost vicepreşedinte al ASF, ne-a spus, recent, într-un interviu, că pieţele financiare nebancare au nevoie de o transformare profundă, prin implementarea în România a modelului european de organizare a reglementatorilor europeni. În opinia domniei sale, dacă la nivelul Uniunii Europene fiinţează trei entităţi de supraveghere (EBA pentru sistemul bancar, ESMA pentru piaţa de capital şi EIOPA pentru asigurări şi pensii private), este momentul ca noul guvern să reglementeze şi piaţa financiară nebancară, printr-un act normativ care să prevadă două entităţi de supraveghere distincte: una pentru piaţa de capital şi alta pentru asigurări şi pensii private.
Sursa stire bursa.ro