Păreri despre metodele tradiționale de îndepărtare a dăunătorilor din grădină? Grădinamax are propuneri eficiente

De când am grădină am început să am probleme și cu dăunători. M-am și încăpățânat să nu folosesc substanțe chimice, pentru a avea o recoltă curată, numai bună de savurat. Așadar, am încercat tot felul de metode. Ce păreri aveți despre diversele metode de eliminare a dăunătorilor? Am reușit să obțin și câteva sfaturi de la specialiștii Grădinamax. Să scapi de dăunători nu este tocmai ușor, dar cu perseverență poți obține rezultate foarte bune.

Insecte există și asta nu înseamnă că avem întotdeauna o problemă. Dar, când numărul lor crește prea mult, pot provoca daune mult mai însemnate decât cele pur estetice. Pesticidele chimice reprezintă o metodă ieftină și ușoară de a scăpa de dăunători. Dar cu siguranță sunt și alte persoane ca mine care, prin intermediul propriei grădini, vor să elimine chimicalele din alimentație. Până la urmă, de aceea muncim, ca noi și cei dragi să se bucure de alimente curate, sănătoase și gustoase, chiar dacă nu sunt cele mai arătoase.

Fără doar și poate cea mai eficientă metodă de control a dăunătorilor este să-i oprești din a mușca din legumele și fructele din grădină. Din moment ce este mai ușor de spus decât de făcut, acest plan poate părea greu de pus în aplicare. Iată ce am reușit să aflu de la specialiști și să pun în aplicare în grădina mea. Lupta împotriva dăunătorilor a devenit mult mai ușoară.

*Creează un mediu propice insectelor benefice

Deși este mai mult decât folositor să ai insecte polenizatoare în grădină, acum vorbim despre acele insecte care au ca hrană dăunători. Gărgărițele, viespile parazitice și alte insecte sunt folositoare din moment ce servesc dăunători la masă sau îi folosesc pe post de casă mobilă pentru larvele lor. Pentru a atrage astfel de insecte în grădină, ai nevoie nu doar de dăunători, dar și de plante producătoare de nectar hrănitor, ce le va furniza aportul necesar de carbohidrati.

Așadar, pe lângă plantele de grădină, ai grijă să plantezi în grădină sau în apropierea ei flori producătoare de nectar parfumat. Cu cât ai mai multe insecte vânătoare de dăunători, cu atât vor scădea șansele de a scăpa numărul dăunătorilor de sub control.

*Alege plantele de grădină cu atenție

Anumite plante sau soiuri sunt mai predispuse la probleme generate de dăunători decât altele. Prevenirea dăunătorilor în grădină poate fi la fel de simplă ca alegerea unor plante rezistente la dăunători. De exemplu, eu am evitat plantarea vinetelor.

Nu din motiv că nu îmi plac, ci pentru că durează mult producerea fructelor, iar din lipsă de spațiu în grădină, am decis să pun alte culturi. Astfel, nu am avut niciodată probleme cu gândacii de Colorado. Totuși, în ziua de azi este destul de ușor să găsești varietăți rezistente. Este suficient să faci un pic de cercetare să vezi ce soiuri sunt mai potrivite pentru a rezista atacurilor dăunătorilor.

*Folosește bariere de protecție fizice

O altă metodă eficientă de a proteja plantele din grădină este acoperirea lor cu un material ușor și respirabil. Un astfel de materiale va lăsa lumina și aerul să treacă, dar va ține insectele la distanță. Poți proteja astfel salata, broccoli, fasolea de tufă și dovleceii. Trebuie doar să ai grijă să îndepărtezi stratul protector de îndată ce plantele înfloresc, pentru a permite polenizatorilor să își facă treaba. De asemenea, trebuie să fixezi bine materialul în partea de jos, deasupra solului, pentru a nu permite dăunătorilor să se târască pe sub bariera formată.

*Alternează culturile din grădină

Diversitatea în grădină poate ajuta la ținerea dăunătorilor sub control. Prin alternarea culturilor de plante, de exemplu plantarea de plante aromatice ce înfloresc printre legume, poți lupta eficient împotriva dăunătorilor. În acest mod, dăunătorii pot întâmpina dificultăți în localizarea plantelor de care sunt interesați. Așadar, în loc să plantezi o singură cultură pe un rând sau grup, amestecă totul pentru a evita crearea de mono-culturi în grădină.

Încă nu se cunosc cu adevărat efectele culturilor alternate, dar se crede că rezultatul este de “ducere in eroare” a dăunătorilor. Pentru a-și da seama dacă o plantă este sau nu potrivită pentru găzduire, un dăunător trebuie să aterizeze pe o plantă de mai multe ori. Iar atunci când culturile sunt intercalate, dăunătorul va ateriza de fiecare dată pe altă plantă, fiindu-i greu, dacă nu chiar imposibil, să identifice plantele ce-i pot servi ca masă.

*Concentrează-ți eforturile pentru a crește plante sănătoase

Poate fi un aspect de la sine înțeles, dar pentru un horticultor, creșterea de plante sănătoase este una din cele mai bune metode de a ține dăunătorii la distanță. La fel ca oamenii, plantele au și ele un sistem imunitar. Iar când acestea sunt sănătoase și nu sunt stresate, devin mai puțin atrăgătoare pentru insectele dăunătoare. În plus, plantele sănătoase au un întreg arsenal pentru îndepărtarea dăunătorilor, prin utilizarea unor chimicale produse chiar de ele.

Cu cât sunt mai sănătoase plantele din grădină, cu atât vor reuși să îndepărteze mai eficient dăunătorii pe cont propriu. Pentru a le menține sănătoase, hrănește-le prin fertilizarea solului cu materie organică. De asemenea, asigură-te ca sunt plantate în condiții ce le vor asigura o dezvoltare optimă (soare, umbră etc.).

Este adevărat că va fi nevoie de puțin efort pentru a proteja plantele în mod natural de dăunători. Simplul fapt că trebuie să crești plante sănătoase, ca primă condiție, implică timp și efort din partea ta. Dar, satisfacția va fi mult mai mare. Deci, ce păreri aveți? Grădinamax oferă sfaturi utile, dar și semințe de diverse soiuri. Mie personal îmi place, pe cât posibil, să cresc plantele din semințe, din moment ce am mai mult control asupra lor. În plus, știu sigur că nu aduc dăunători din grădinile altora, împreună cu răsadurile achiziționate.