Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană – 30.01.2020

Parlamentul European a votat, miercuri seară, Acordul Brexit. 621 de eurodeputaţi au votat pentru, iar 49 împotrivă.

După 47 de ani în Uniunea Europeană şi trei ani de criză politică, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, vineri, la miezul nopţii, potrivit Hotnews.ro.

Marea Britanie se retrage pe 1 februarie din Uniunea Europeană, dar negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale generează din nou riscuri privind producerea unui Brexit „dur”, cu efecte care vor fi simţite abia din ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziţie.

Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit, a avertizat că există riscul unei întreruperi brutale a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

„Prima etapă este finalizată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situaţie de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conştientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privinţa relaţiilor comerciale”, a avertizat Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Figaro.

În lipsa unui acord comercial bilateral, relaţiile economice dintre Bruxelles şi Londra vor intra sub incidenţa reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), mai puţin avantajoase.

Michel Barnier a reiterat că există „foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un nou acord în timpul perioadei de tranziţie, aşa cum insistă premierul Boris Johnson. Noul acord va trebui să conţină reglemenări comerciale, în domeniul securităţii, energiei, transporturilor şi pescuitului.

Comisia Europeană a elaborat hărţi care prezintă traficul între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, iar sistemul relevă că vor fi controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord, care rămâne în uniunea vamală europeană, şi restul teritoriului britanic.

În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Sursa stire bursa.ro

Previous post Gheorghe Alecsei – numit preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – 30.01.2020
Next post ÎN 2019: Numărul autorizaţiilor de construire eliberate a scăzut cu 0,4% – 30.01.2020