Marea Britanie închide graniţele pentru lucrătorii necalificaţi – 20.02.2020

Guvernul britanic a realizat un nou sistem de imigraţie pentru a gestiona mai bine fluxul de lucrători care vor intra în ţară, acesta va fi aplicabil începând cu 1 ianuarie 2021, când Marea Britanie nu va mai fi supusă reglementărilor Uniunii Europene, po­trivit Reuters.

Oficialii de la Londra au declarat că noul sistem de imigraţie pe puncte, croit după modelul australian, va permite ţării să preia „controlul deplin” al graniţelor „pentru prima dată în ultimele decenii”.

Sistemul a fost criticat din start de liderii din industrie, care au avertizat asupra consecinţelor „dezastruoase” din economie, cu pierderi de locuri de muncă şi închideri de firme. Propunerile au fost criticate şi de opoziţia laburistă şi liberal-democrată, în vreme ce Unison, care reprezintă angajaţii din domeniul sanitar, au subliniat la rândul lor că blocarea imigraţiei va afecta serios activitatea din spitale. Guvernul a subliniat totuşi că este obligat să ofere Brexit-ul cerut de electorat.

Noul sistem de imigraţie prevede:

– Închiderea graniţelor pentru lucrătorii necalificaţi şi obligarea tuturor imigranţilor să vorbească limba engleză;

– Oricine va ajunge în Marea Britanie va trebui să aibă o ofertă de job cu un salariu de cel puţin 25.600 de lire sterline pe an; o limită de 20.480 va fi acceptată în cazuri speciale, unde exis­tă deficit de angajaţi, cum ar fi domeniul sanitar;

– Nu vor mai fi acceptaţi lucrători liber-profesionişti, ceea ce va însemna sfârşitul imigraţiei instalatorilor polonezi sau a constructorilor români care ajungeau până acum fără ofertă de job;

– Dreptul artiştilor, sportivilor şi al cântăreţilor de a intra în UK pentru spectacole, competiţii sau audiţii va fi menţinut;

– La graniţă nu vor mai fi acceptate cărţi de identitate din ţări precum Franţa sau Italia, spune The Guardian. Această măsură este menită să combată fenomenul muncitorilor non-UE care încearcă să păcălească sistemul, falsificând cărţi de identitate sau folosind acte furate;

– Guvernul va mări numărul de muncitori sezonieri din agricultură la 10.000; în plus, 20.000 de tineri vor fi acceptaţi în UK în fiecare an în cadrul aşa-numitei scheme privind „imobilitatea tinerilor”.

Potrivit noului sistem, un migrant trebuie să strângă 70 de puncte pentru a ajunge în Marea Britanie la muncă:

– Ofertă de job din partea unui angajator validat: 20 de puncte

– Job la nivelul de calificare cores­punzător: 20 de puncte

– Cunoaşterea limbii engleze la nivel corespunzător: 10 puncte

– Salariu de 20.480 lire – 23.039 lire: 0 puncte

– Salariu de 23.040 lire – 25.599 lire: 10 puncte

– Salariu de peste 25.600 lire: 20 de puncte

– Job într-un sector cu deficit de angajaţi: 20 de puncte

– Doctorat relevant pentru job: 10 puncte

– Doctorat STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică) relevant pentru job: 20 de puncte

Carolyn Fairbairn, directorul general al Confederaţiei Industriei Britanice a declarat: „Mai multe aspecte ale noului sistem vor fi acceptate cu braţele deschise de către întreprinderi, în special eliminarea plafonului pentru migranţii cu «înaltă calificare profesională», introducerea unei noi vize de muncă post-studiu pentru studenţii din Europa şi reducerea pragului salariului minim de la 30.000 lire sterline (38.982 USD). Cu toate acestea, în unele sectoare, firmele vor avea probleme cu recrutarea oameniilor necesari pentru a-şi conduce afacerile. Cu şomajul deja ridicat, firmele din domeniul construcţiilor, ospitalier, alimentelor şi băuturilor ar putea fi cele mai afectate.

Adam Marshall, director general al Camerelor de Comerţ Britanice (BCC) a declarat: „Companiile inves­tesc deja foarte mult în talentele cres­cute în Marea Britanie, dar lipsa forţei de muncă va determina în continuare o nevoie sporită de lucrători din alte ţări la toate nivelurile de calificare. Noul sistem de puncte trebuie să poată răspunde rapid la nevoile pieţei aflate în schimbare, iar procesul de aplicare trebuie simplificat radical”.

Kate Nicholls, CEO-ul UKHospitality a menţionat: „Eliminarea ofertelor pentru muncitorii cu un nivel scăzut de calificare sau necalificaţi în doar 10 luni, va fi dezastruoasă pentru sectorul ospitalităţii şi pentru britanici. Întreprinderilor trebuie să li se acorde timp pentru a se adapta. Aceste propuneri vor reduce viitoarea extinderea şi vor descuraja investiţiile în Marea Britanie. Fapt ce va conduce la niveluri reduse de servicii pentru clienţi şi închideri de afaceri”.

Tom Ironside, director de afaceri şi reglementare al British Retail Consortium a reacţionat: „Deşi salutăm reducerea pragului salarial, este dezamăgitor faptul că guvernul nu a înţeles nevoile economiei şi contribuţia vitală a lucrătorilor care sprijină funcţionarea depozitelor, fabricilor de produse alimentare şi a magazinelor din cecentrele oraşelor”.

Minette Batters, preşedintele Uniunii Naţionale a Agricultorilor a declarat: „Am spus în repetate rânduri că întreprinderile agricole au nevoie de muncitori cum ar fi – culegători şi ambalatori, procesatori şi veterinari – dacă ne dorim în continuare să livrăm produse de înaltă calitate, la preţuri accesibile. Nerespectarea unei rute de intrare pentru aceste locuri de muncă va avea un impact grav asupra sectorului agricol”.

Donna Kinnair, CEO şi secretar general al Royal College of Nursing a menţionat: „Suntem îngrijoraţi că propunerile guvernului nu vor răspunde nevoilor de sănătate şi îngrijire ale populaţiei. Noul sistem închide uşa asis­tenţilor sociali cu salarii mai mici, dar şi asistenţilor de peste hotare, care în prezent ocupă un număr semnificativ de posturi în forţa de muncă din domeniul sănătăţii”.

Mark Harrison managerul Federaţiei de mâncare şi băuturi a declarat: „Suntem îngrijoraţi cu privire la accesul potenţialilor angajaţi care nu se vor califica datorită cererilor din noul sistem de imigraţie. Domeniile afectate vor fi: panificaţia, procesatorii de carne şi lucrătorii pentru producerea produselor alimentare cum ar fi brânza”.

Sursa stire bursa.ro

Previous post AUTO: Accident grav…cu final fericit – 20.02.2020
Next post Indicii americani S&P 500 şi Nasdaq au atins maxime istorice – 20.02.2020