FPPG: Creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real – 12.02.2020

FPPG atrage atenţia opiniei publice că, în condiţiile de piaţă actuale şi fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

În acest moment, evoluţiile de pe piaţa internaţională cât şi de pe platformele de tranzacţionare interne indică un trend descrescător al preţurilor la gaze. Vremea favorabilă şi optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieţei au condus în mod evident la o îmbunătăţire a preţurilor pe toate pieţele.

Daniel Apostol, Directorul de Relaţii Externe FPPG, declară: ” România dispune de rezerve îndestulătoare de gaze naturale acumulate în depozite, precum şi de resurse naturale aflate în exploatare, dar şi o interconectare din ce în ce mai ridicată cu diverse pieţe pentru a asigura un echilibru sănătos între cerere – ofertă. Ţinând cont de aceste elemente, nu există un motiv real pentru o inflaţie semnificativă odată cu liberalizarea pieţei. Solicităm autorităţilor publice stabilitate şi predictibilitate legislativă care să înlăture factorii care pot crea distorsiuni în piaţă.”

Potrivit datelor furnizate de BRM – membru FPPG – preţul mediu ponderat al gazelor naturale la nivelul lunii ianuarie 2020 tranzacţionate pe termen mediu şi lung a fost de 78,71 lei/MWh, iar pe platforma SPOT (termen scurt) a fost de 70,81 lei/MWh. În perioada 01.02.2020 – 10.02.2020 pe platforma SPOT s-a inregistrat un preţ mediu ponderat de 65,27 lei/MWh.

Companiile membre ale FPPG îşi manifestă încrederea că liberalizarea pieţei, începând cu iulie 2020, va aduce beneficii reale atât consumatorilor casnici cât şi clienţilor industriali.

Sursa stire bursa.ro

Previous post COLLIERS: „Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice are potenţial de dublare” – 12.02.2020
Next post ANALIZĂ XTB ROMÂNIA: Cum văd analiştii anul 2020 şi care sunt top 5 cele mai atractive idei de investiţii – 12.02.2020