ET la jante,  din germana, Einpress Tiefe, offset in engleza este o specificatie care se refera direct la latimea jantei.

Alegerea unor jante este mereu un lucru important atunci cand vrei sa schimbi look-ul masinii tale. Reprezinta o investitie destul de importanta care poate conditiona aspectul masinii. Trebuie sa tii cont insa de unele aspecte tehnice, mai ales ET la jante sau offsetul.

Offset-ul este deci distanta aflata intre linia centrala a unei roti si planul suprafetei de montare pe butuc a rotii. Un offset poate sa fie nul, pozitiv sau negativ si in general este masurat in milimetri.

In teorie, latimea unei jante ar trebui sa fie usor mai mica decat cea a anvelopei, in asa fel incat janta sa se potriveasca perfect pe ea. In practica, acest lucru inseamna ca un cauciuc cu o marime de 185 mm va avea nevoie de oferte cu jante auto la Vadrexim de 6 inchi, chiar daca aceasta dimensiune i-ar destina o janta de 6,5 inchi.

Ce inseamna ET la jante?

Ce trebuie sa retineti – cu cat un ET la jante este mai mare, cu atat janta se va regasi la interiorul caroseriei. Daca offsetul este deci prea mare, janta va risca sa se frece de etrierul de la frana sau de amortizor.

Cu cat offsetul va fi mai mic, cu atat janta va fi mai mult in afara caroseriei. In cazul unui offset mai mic deci janta se va freca de caroserie.

Offsetul este deci distanta  dintre mijlocul jantei si  suprafata acesteia de apasare pentru a se realiza o fixare.

Offset nul

Offsetul  la o janta este atunci cand vorbim despre o suprafata  de apăsare care se afla in centrul jantei.

Offset pozitiv

Vorbim despre un Offset  pozitiv atunci cand avem de-a face cu o suprafata  de apasare situata inspre  exteriorul vehiculului asta fata de partea din mijloc a  jantei.

Offset negativ

Offsetul unei jante este  negativ atunci cand avem de-a face cu o suprafața de fixare indrepatat inspre  spre osia masinii, asta fata de partea de mijloc a jantei.

Cum poti alege atunci un bun ET la jante atunci cand nu stii masuratorile si offsetul de origine?

Etapa numarul 1 – determina ceea ce iti doresti si ce rezultat vrei sa obtii – janta inspre exterior, aliniata, de exemplu.

Etapa numarul 2 – trebuie sa cunosti dimensiunile si offsetul jantelor actuale.

Etapa numarul 3 – calculeaza offsetul corect sau potrivit in functie de efectul pe care il doresti sa il obtii.

Vei sti astfel mult mai bine cum sa faci cea mai buna alegere atunci cand vrei sa te bucuri de noi jante si vei cunoaste mult mai multe specificitati tehnice in ceea ce priveste masina ta.

Se vorbeste foarte putin desre ET la jante si totusi este un lucru primordial pe care trebuie sa il cunosti atunci cand alegi sa iti achizitionezi jante.

Offsetul are o influenta directa asupra suspensiilor si asupra comportamentului masinii tale pe sosea. Are un impact asupra razei de intoarcere a masinii si asupra distantei dintre cauciuc si aripi. Deci este foarte important.

Previous post Economists See Few Monetary Policy Changes With Powell Leading Fed
Next post Tesla’s Burning Through Nearly Half a Million Dollars Every Hour