Autismul este o tulburare care se manifestă printr-o funcționare a creierului diferită în comparație cu ceea ce este normal. O persoană care suferă de autism nu este bolnavă, această tulburare nu se dobândește iar persoanele care au unul dintre sindromurile din spectrul autist se nasc în felul acesta. Mai trebuie menționat faptul că aceste persoane nu se vindecă dar, cu toate acestea, pot avea o viață foarte apropiată de cea normală.
Ce este tulburarea de spectru autist?
Tulburarea de spectru autist nu are legătură cu educația și nu apare din cauze externe (alimentație, vaccinuri), așa cum circulă tot felul de mituri. Este considerat că este prezent încă din momentul nașterii și se manifestă începând cu primii ani de viață prin intermediul unor semne caracteristice și nu reprezintă un refuz de a comunica. TSA, în toate formele lui nu este o boală modernă, având o incidența relativ constanța de-a lungul timpului. Multor părinți li se spune că TSA este o tulburare de comportament. Copii cu TSA afișează comportamente confuze și deseori perturbatoare. Practica medicală și cercetările efectuate asupra autismului au schimbat modul de abordare, iar astfel, TSA este considerat o manifestare neuropatică, o neurodiversitate cu efecte comportamentale.
Nu există doar o singură formă de TSA, iar cel mai adesea există manifestări ale sensibilității senzoriale și alte probleme medicale cum ar fi probleme gastrointestinale, convulsii, epilepsie, tulburări de somn, provocări de sănătate mintală așa cum ar fi anxietatea, depresia și probleme de deficit de atenție. Semnele autismului apar de obicei până la vârstă de 2-3 ani iar unele manifestări specifice pot să fie sesizate chiar și în primul ani de viață.
Terapii care pot să fie utilizate pentru persoanele cu TSA
Fiecare copil sau adult cu TSA este unic, având puncte forțe și provocări cărora trebuie să le facă față. În consecință nu se poate vorbi despre o terapie unică, fiecare caz având o schemă de tratament personalizată. În condițiile în care multe dintre tipurile de autism se asociază cu alte probleme de sănătate, strategia terapeutică se orientează inclusiv pe ameliorarea acestor complicații asociate.
La acestea se adaugă terapie ABA (Applied Behavioral Analysis) care are drept scop îmbunătățirea atenției, stimularea proceselor de învățare și comunicare, însușirea unor comportamente și deprinderi sociale sau provocări motorii sau dobândirea unor abilități cum ar fi hrănirea și îngrijirea personală. Astfel, fiecare plan de tratament și de intervenție pentru oricare dintre formele de autism este adaptat la nevoile specifice ale fiecărei persoane în parte.
Trebuie menționat faptul că nu există remedii, iar tulburările din spectrul autist nu se vindecă, însă, instituite cât mai devreme și aplicate în mod susținut, terapiile pot ajută la ameliorarea simptomelor și la integrarea socială. Evoluția pozitivă depinde de gradul de afectare și de tipul de tulburare. Unele persoane cu TSA pot răspunde foarte bine la terapie în timp ce altele nu. La terapie se pot adăuga și tratamente alternative de susținere cu vitamine, suplimente și metode alternative variate. Opinia specialiștilor este împărțită atunci când vine vorba despre aceste teorii complementare care trebuie să fie realizate cu acordul medicului și sub supravegherea acestuia.