Cauzele de aparitie a sindromului de tunel carpian

(STC) este o problema comuna care afecteaza functia mainii, cauzata de compresia nervului median la incheietura mainii. Cel mai adesea apare atunci cand nervul median din incheietura mainii se inflameaza din pricina unor miscari repetitive, cum ar fi folosirea intensa a tastaturii, vorbirea la telefon (tinerea telefonului la ureche), trimiterea de sms-uri sau cantatul la pian, chitara sau vioara. Dat fiind ca afecteaza persoanele care isi folosesc mult mainile, sindromul de tunel carpian este des intalnit in randul celor al caror domeniu de activitate implica miscarea repetitiva a incheieturii mainii, cum sunt artistii profesionisti (sculptori, violonisti, pianisti, etc.), tipografii, muncitorii din fabrici, etc.

Tunelul carpian este format din oase, tendoane si ligamente care inconjoara nervul median. Deoarece nervul median furnizeaza senzatii degetului mare, degetului aratator, degetului mijlociu si unei parti a degetului inelar si este raspunzator de functionalitatea muschilor degetului mare si ai mainii, cei care sufera de STC se confrunta cu amorteala, durere si slabiciune in aceste zone.

De asemenea, sindromul de tunel carpian provoaca senzatie de arsusa in degetul aratator si in degetul mare si senzatie de soc electric in zona incheieturii mainii. Simptomele sunt adesea amplificate in urma indoirii incheieturii mainii. Totodata, amorteala si durerea pot fi destul de intense in timpul noptii, provocand probleme de somn pacientului. In timpul zilei, aceste senzatii neplacute pot aparea mai des atunci cand pacientul participa la activitati ce implica indoirea incheieturii mainii (sofatul, vorbitul la telefon, etc.).

​Care sunt cauzele de aparitie a sindromului de tunel carpian?

Dupa cum am mai spus, durerea cu care se confrunta pacientii care sufera de sindromul de tunel carpian este cauzata de presiunea asupra nervului median de la incheietura mainii. Cea mai frecventa cauza a acestei inflamatii este o afectiune medicala care determina umflarea incheieturii mainii si, uneori, obstructionarea fluxului sanguin. Unele dintre cele mai dese afectiuni legate de sindromul de tunel carpian sunt:

  • diabetul sau alte boli cronice care pot deteriora nervii;

  • bolile tiroidiene;

  • retentia de lichide. Sarcina poate provoca retentie de lichide, dar aceasta se rezolva dupa nastere;

  • tensiunea arteriala ridicata;

  • artrita reumatoida sau alte tulburari autoimune, deoarece componenta inflamatorie exercita presiune asupra mucoaselor din jurul tendoanelor incheieturii mainii si asupra nervului median;

  • obezitatea;

  • fracturile, traumele la nivelul incheieturii mainii sau artrita oaselor mici ale incheieturii mainii pot duce la modificarea spatiului din tunelul carpian. De fapt, orice lucru care pune presiune pe nervul median poate fi un factor;

  • unii factori la locul de munca, precum lucrul la o linie de asamblare sau utilizarea frecventa a unui computer sau a unui instrument muzical, pot crea presiune asupra nervului median.

De mentionat, de asemenea, ca acest sindrom este mai frecvent la femei, deoarece femeile tind sa aiba un tunel carpian mai mic decat barbatii.

Sindromul de tunel carpian poate fi agravat daca incheietura mainii este suprasolicitata. Practic, miscarea repetitiva a mainii contribuie la umflarea si compresia nervului median.

Mai multe detalii despre posibile cause care declanseaza Sindromul de tunel carpian poti citi aici.

Previous post SC DIMCON ROMANIA SRL – Firma rau platnica! Alexandru Liviu CAZACU tepar!
Next post Secrete pentru o fundatie trainica