Probabil am auzit sau am vazut multe persoane purtand astfel de ciorapi. Este vorba despre articole special concepute pentru a aplica o presiune controlata asupra membrelor inferioare, in special a picioarelor si a gambelor. Aceasta presiune graduala exercitata de ciorapi are rolul de a imbunatati circulatia sangelui, reducand astfel umflarea, disconfortul si riscul de complicatii vasculare. De obicei, ciorapii compresivi sunt folositi in scopuri preventive sau terapeutice, pentru a trata sau a preveni afectiuni cum ar fi venele varicoase, tromboza venoasa profunda, limfedemul sau edemul picioarelor. Ei sunt disponibili in diferite niveluri de compresie si dimensiuni, iar selectarea corecta a acestora se face de obicei in functie de indicatiile medicului sau de gradul de afectiune a pacientului. In general, acesti ciorapi compresivi trebuie purtati in fiecare zi, de dimineata pana seara, dar nu noaptea in timpul somnului. Nu exista riscul de a-i purta prea des sau prea mult timp, pentru ca functioneaza pe termen lung! Exista insa situatii in care ciorapii compresivi sunt insistent recomandati pentru a evita riscul de complicatii (flebita sau tromboza venoasa profunda). Acesta este motivul pentru care pot fi prescrisi de medici, cu indicatia de a fi purtati o perioada minima in anumite conditii.
Cat timp ar trebui sa purtati ciorapi compresivi dupa operatie?
Din punct de vedere chirurgical, compresia medicala este recomandata pentru prevenirea trombozei venoase profunde. Acesta este motivul pentru care ciorapii compresivi sunt adesea prescrisi dupa operatie in zona membrelor inferioare. Durata prescrisa pentru purtarea ciorapilor depinde de operatie si de durata repausului la pat. De aceea, aceste dispozitive pot face parte din articolele pentru ingirjirea pacientului la domiciliu, pe care le putem achizitiona de la medicalcomplex.ro. De asemenea, purtarea ciorapilor compresivi reduce riscul de flebita postoperatorie. O interventie chirurgicala va perturba organismul la nivelul pielii si tesuturilor mai profunde, in functie de inciziile necesare in timpul operatiei. Aceste traume pot duce la formarea unui cheag de sange, care se poate rupe si poate provoca tromboza venoasa. Purtarea compresiei imbunatateste circulatia sangelui in picioare si limiteaza acest risc. Durata prescrisa de purtare a ciorapilor compresivi este asadar proportionala cu adancimea leziunilor din timpul operatiei. Este imperativ sa urmati recomandarile medicului sau chirurgului dumneavoastra.
In timpul perioadei de recuperare postoperatorie, este adesea necesar ca pacientul sa ramana imobilizat. Deoarece mersul stimuleaza circulatia sangelui, perioada de odihna prelungita poate impiedica revenirea eficienta a sangelui in vene. Aceasta stagnare a circulatiei sanguine venoase poate favoriza formarea cheagurilor si, implicit, creste riscul de tromboza. Din nou, ciorapii compresivi reduc acest risc. Durata recomandata pentru purtarea ciorapilor compresivi in timpul perioadei de imobilizare postoperatorie depinde de durata acesteia, fiind adesea prelungita pana la prima vizita postoperatorie.
Ciorapii compresivi pentru femeile insarcinate
In ceea ce priveste purtarea ciorapilor compresivi in timpul sarcinii, medicii recomanda ca toate femeile insarcinate sa utilizeze ciorapi compresivi grad I, maxim II. Este crucial sa ascultati indicatiile medicului ginecolog si sa urmati tratamentul prescris. Incepand din al treilea trimestru de sarcina si pana la aproximativ 6 saptamani dupa nastere, purtarea ciorapilor de compresie, precum si a altor dispozitive similare, ajuta la reducerea riscului de aparitie a varicelor.
In cazul venelor varicoase, care reprezinta o afectiune cronica si progresiva, ciorapii compresivi, impreuna cu alte terapii medicale sau interventii chirurgicale, pot incetini progresia bolii. Compresia venoasa ofera suport in gestionarea afectiunii in activitatile zilnice si contribuie la evitarea deteriorarii starii de sanatate. Astfel, ciorapii compresivi devin un aliat valoros pe termen lung in gestionarea venelor varicoase. Pentru varicele situate in partea superioara a piciorului, se recomanda utilizarea dresurilor compresive, disponibile la medicalcomplex.ro.