• Acţiunile Rompetrol Well Services explodează cu peste 50% • Preţul unciei de aur a atins ieri un nou maxim multianual, la 1.710 dolari
Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, contrar tendinţei din pieţele bursiere europene, care s-au apreciat în condiţiile în care, datele din ultimele zile indică vârful pandemiei de Covid-19 din Europa şi posibilitatea reluării activităţilor economice non-esenţiale.
Evoluţia de la Bucureşti a fost însă în tendinţă cu parcursul principalilor indici bursieri americani, care la două ore de la deschidere afişau reculuri de peste 2% pe fondul începerii sezonului raportărilor pe trimestrul întâi, aşteptat să fie unul puternic negativ din cauza incidenţei pandemiei de coronavirus.
BET, reperul pieţei noastre de capital, a coborât cu 0,57%, la 8.302,45 de puncte, în timp ce indicele energetic BET-NG s-a depreciat cu 0,82%, la 631,23 de puncte.
BET-FI, ce reflectă evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea (FP), a marcat o scădere de 0,25%, cea mai mica a zilei, până la 41.219,88 de puncte.
Rulajul a fost de doar 29,74 milioane de lei, sub cel din şedinţa de anterioară, de 33,89 milioane de lei, precum şi sub media zilnică a anului, de circa 53,17 milioane de lei.
Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul zilnic al societăţii: „Indicii BVB au înregistrat evoluţii negative în prima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână. BET-NG a avut cea mai mare scădere, cu o corecţie de 0,82%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 7,19 milioane euro, în uşoară creştere comparativ cu şedinta precedentă. Banca Transilvania (TLV) a fost din nou cel mai lichid emitent, cu o valoare tranzacţionată de 8,57 milioane lei, din care 1,6 milioane lei provenite dintr-o tranzacţie de tip „deal”. Din indicele BET, avem trei societăţi care au închis pe plus: Alro (ALR) +1,67%, Medlife (M) +0,32% şi Banca Transilvania (TLV) +0,24%, în timp ce două societăţi au închis pe zero: Sphera Franchise Group (SFG) şi OMV Petrom (SNP). La polul opus, emitentul Conpet (COTE) a scăzut cu 2,36%.”.
În piaţa „regular”, acţiunile TLV au cumulat un rulaj de 6,98 milioane de lei, preţul titlurilor instituţiei de credit urcând la 2,07 lei.
Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile FP, care au încheiat ziua bursieră în scădere cu 0,42%, până la 1,1750 lei/unitate, în condiţiile unor transferuri în sumă de 5,18 milioane lei.
Titlurile OMV Petrom (SNP) au terminat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,3285 lei, în stagnare, pe fondul unei valori a schimburilor de 2,08 milioane de lei.
Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Erste Group Bank (EBS), care au antrenat un rulaj 1,8 milioane de lei, ultima cotaţie de la Bucureşti a băncii fiind de 90,78 lei, în depreciere cu 0,35% faţă de cea din şedinţa anterioară.
Prin piaţa „deal” au fost realizate doar două tranzacţii, din care una cu titlurile Romgaz (SNG), la preţul de 28,5 lei/titlu, în scădere cu 4,04%, valoarea schimbului fiind de aproximativ 1,62 milioane de lei. Celălalt „deal” cu titlurile TLV s-a închis la preţul de 2,07 lei, pentru suma de 1,59 milioane de lei.
De notat în mod special evoluţia titlurilor Rompetrol Well Services (PTR), a căror cotaţie a explodat încheind şedinţa de ieri cu un salt de 53,85%, la preţul de 0,48 lei/acţiune, după ce acţionarul principal KMG International (ce deţine 73,01% din companie) şi acţionarul KJK Balkan Holding S.a.r.l. (deţinere de 10,68%) au cerut distribuirea ca dividende a sumei de 96,5 milioane, mai mare decât capitalizarea companiei de la finele săptămânii trecute, de 86,8 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor cu PTR s-a ridicat la 0,7 milioane de lei.
Totodată, ieri, pe fondul scăderilor din pieţele bursiere americane din debutul şedinţei, preţul unciei de aur a trecut de rezistenţa de la 1.700 de dolari şi a atins un nou maxim al ultimilor 8 ani, de 1.710 dolari uncia.
Sursa stire bursa.ro