• Cele trei pieţe au creat Mercado Integrado Latinoamericano în 2011, însă platforma nu este un succes
Bursele naţionale din Columbia, Chile şi Peru efectuează o analiză – aflată în stadiu incipient -, cu privire la viabilitatea consolidării infrastructurilor şi/sau serviciilor lor, anunţă thetradenews.com.
Conform declaraţiilor publicate anul acesta, comitetele de conducere ale celor trei pieţe – Bursa din Santiago, Bursa din Lima şi Bursa din Columbia – au susţinut crearea unei comisii care să monitorizeze procesul de evaluare a integrării.
Nu este prima dată când aceste burse iau în considerare fuziunea lor, însă încercările anterioare nu au dus la nimic concret. Cu toate acestea, toate cele trei pieţe au creat MILA (Mercado Integrado Latinoamericano – piaţa integrată latino-americană) în 2011, un canal de conectivitate bursieră conceput pentru a stimula tranzacţionarea capitalurilor pe cele trei burse. Piaţa acţiunilor din Mexic a devenit participant câţiva ani mai târziu.
În ciuda faptului că s-au pus multe resurse în îmbunătăţirea MILA, schema a fost în mare măsură un eşec, potrivit evaluărilor care privesc activitatea sa, mai ales că volumele de tranzacţionare au rămas mici.
Reglementările privind tranzacţionarea pe MILA nu sunt armonizate, ceea ce este un element descurajator pentru participanţi. Dacă nu există un fel de standardizare intra-pieţe, volumele de tranzacţionare vor continua să fie limitate, potrivit lui German Gutierrez Mejia, analist la Thomas Murray.
Acesta precizează: „Unul dintre cele mai mari impedimente cu care se confruntă MILA este faptul că nu există o armonizare de piaţă între ţările participante. Mai mult, niciuna dintre ţări nu are o monedă comună, ceea ce reprezintă o altă barieră. De asemenea, investitorii instituţionali nu au primit multe avantaje materiale investind prin MILA, deoarece unele pieţe precum Chile încă îi obligă să numească un custode intern. Drept urmare, un investitor care achiziţionează o acţiune chiliană în Columbia are nevoie de un custode chilian”.
Având în vedere unele deficienţe care au împiedicat progresul MILA, există un scepticism generalizat în ceea ce priveşte succesul eventualei fuziuni a pieţelor menţionate.
„Discuţiile de fuziune sunt mult mai ambiţioase decât iniţiativa MILA, dar este evident că sunt într-un stadiu iniţial şi există o serie de probleme care trebuie rezolvate înainte să se observe un progres tangibil”, spune Ana Giraldo, director de risc la Thomas Murray, menţionând: „Bănuiesc că una dintre cele mai mari provocări cu care se vor confrunta planul de fuziune va fi cea politică, şi anume: unde va avea sediul această piaţă regională combinată?”.
Sursa stire bursa.ro