Autoritatea Bancară Europeană a lansat testele de stres pe 2020 – 10.02.2020

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a lansat, săptămâna trecută, testele de stres în rândul a 51 de bănci din Uniunea Europeană, iar rezultatele individuale care privesc instituţiile de credit vor fi anunţate până la data de 31 iulie 2020.

Conform presei internaţionale, EBA va coordona acest exerciţiu alături de Banca Centrală Europeană (BCE) şi autorităţile naţionale. Rezultatele testelor de stres vor oferi părţilor interesate şi publicului, informaţii despre rezistenţa băncilor, în special despre capacitatea lor de a absorbi şocuri şi de a răspunde cerinţelor de capital în condiţii macroeconomice severe.

BCE va examina 35 de bănci importante din zona euro ca parte a testelor de stres derulate la nivelul Uniunii Europene, anul acesta. Instituţiile de credit supuse testelor deţin 70% din activele totale ale băncilor din zona euro.

Exerciţiul ia în calcul un scenariu de recesiune cuplat cu un mediu cu dobânzi reduse sau negative pe o perioadă lungă, tensiuni comerciale şi lipsa unui acord comercial între Marea Britanie şi UE. Scenariul sever luat în considerare la aceste teste este cel mai dur de până acum.

BCE supraveghează în mod direct bănci importante şi indirect instituţii de credit mai puţin importante. Numărul total al băncilor importante supravegheate de BCE atingea 117 la data de 1 ianuarie 2020.

EBA are doar un rol de coordonare în desfăşurarea testelor de stres, în condiţiile în care autorităţile locale de supraveghere decid cum să conducă acest exerciţiu. Organismul european nu are puterea să anuleze deciziile autorităţilor locale de supraveghere.

Runda de teste lansate de EBA este a cincea după criza financiară, izbucnită în urmă cu un deceniu.

Sursa stire bursa.ro

Previous post SUPLIMENT WELLNESS / FLORIAN SERAC, TURISM FELIX SA: „Turismul de relaxare, în trend ascendent la Băile Felix” – 10.02.2020
Next post O lecţie de politică monetară responsabilă de la Banca Naţională a Cehiei – 10.02.2020