Organizarea defectuoasă de la nivelul Camerei Deputaţilor prejudiciază interesele consumatorilor, arată reprezentanţii Asociaţiei CREDERE. Aceştia şi-au arătat dezamăgirea faţă de amânarea dezbaterilor pe marginea legilor „anti-cămătărie”, programate, iniţial, pentru ziua de luni.
Comunicatul CREDERE menţionează: Înţelegem prioritatea şi importanţa unui astfel de eveniment. Cu toate acestea, ne exprimăm dezamăgirea faţă de această amânare prin prisma unei organizări defectuoase la nivelul Camerei Deputaţilor, de natură a prejudicia interesele consumatorilor prin amânarea repetată a adoptării unor soluţii legislative viabile. Nu mai puţin important de menţionat faptul că la şedinţa de luni, 17 februarie 2020, îşi anunţaseră prezenţa un număr 300 de persoane direct interesate de propunerile legislative anterior menţionate.
Totodată, constatăm un intens lobby din partea industriei bancare, manifestat în momente cheie şi practicat prin aceleaşi mijloace: prezentarea unor studii de impact necredibile, plătite din banii sistemului bancar şi care anunţă indirect o prăbuşire de facto a statului român în eventualitatea adoptării unor legi în materia protecţiei consumatorilor de servicii financiare. De altfel, acest comportament alarmist practicat de către industria bancară în România a fost devoalat în Croaţia, acolo unde documentele interne ale Raiffeisen Bank Croaţia arătau că aceasta îşi propune să influenţeze opinia publică prin prezentarea unor aspecte mai puţin veridice în mass-media”.
Consumatorii au anunţat că vor face demersuri pentru reprogramarea de urgenţă a propunerilor legislative, astfel încât dezbaterile să se realizeze la o dată certă, predictibilă, în interesul cetăţenilor: „Ne exprimăm încrederea că reprezentanţii noştri din Parlament vor avea intenţia reală de a rezolva o parte dintre problemele grave cu care se confruntă consumatorii de servicii financiare din România, prin adoptarea unor legi viabile într-un interval de timp cât mai scurt”.
De altfel, debitorii au transmis, astăzi, mesaje pe adresele de email ale preşedinţilor comisiilor specializate din camera Deputaţilor.
Amintim că în jur de 300 de împrumutaţi în franci elveţieni (CHF), din Bucureşti, dar şi din ţară, îşi anunţaseră prezenţa, luni, la ora 16.00, în comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor care urmau să dezbată pachetul de patru legi „anti-cămătărie” promovate de senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir.
Cele patru iniţiative legislative sunt Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).
Proiectele de lege au fost aprobate de Senat, urmând să fie dezbătute în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Sursa stire bursa.ro