Dacă și tu adori piesele vintage și îți place să le recondiționezi, pentru ca apoi să le integrezi în designul locuinței și al grădinii tale, mai jos vei găsi câteva idei simple și de efect. Orice piesă pe care timpul și uzura și-au pus amprenta poate fi readusă la viață dacă îți dorești cu adevărat!
5 idei de recondiționare a mobilierului și accesorilor vintage pentru casă și grădină
1. Noptiera sau comoda din lemn
Ai găsit un corp de mobilier excelent într-un magazin vintage. Este fabricat din lemn masiv, iar modelul este unul absolut superb. Problema este că materialul prezintă urme clare de uzură, iar detaliile au suferit lovituri sau zgârieturi.
Este timpul să te înarmezi cu un șmirghel, cu o cutie de vopsea și cu mai multe pensule! Dacă lemnul este foarte uzat și tocit, netezește-l și finisează-l cu șmirghelul. Apoi, alege nuanța ta preferată și vopsește toată suprafața – poți folosi o singură nuanță de maro natur sau poți lăsa creativitatea să iasă la suprafață și să te ghideze.
După ce straturile de vopsea s-au uscat, poți aplica un strat de lac, pentru a finisa produsul, care va arăta ca nou.
Extra tip: Înlocuiește mânerele vechi ale ușilor sau sertarelor cu mânere noi, dar care să se potrivească perfect cu estetica originală a obiectului.
2. Măsuța de cafea din curte
Și grădina ta merită un design deosebit și primitor, la fel ca restul locuinței. Ce ai spune de o măsuță de cafea superbă, din fier forjat și cu un pattern tip terazzo italienesc sau azulejos portughez?
Poți găsi astfel de piese în târguri sau magazine vintage, pentru ca apoi să te înarmezi cu un aparat de sudură și să recondiționezi sau să refaci total picioarele și cadrul din fier.
Nu uita să alegi și un set de scaune asemănătoare, cu elemente din fier, dar acoperite cu pernuțe confortabile și colorate.
3. Fotoliul vintage din living
Vrei să ai parte de acel fotoliu parcă desprins din basme, numai bun pentru lectură sau cuibărit cu o cană de ceai?
Dacă ai găsit un fotoliu vintage (dacă nu, întreabă-ți bunicii – sigur au astfel de piese!), păstrează liniile de bază, picioarele, forma fotoliului, apoi retapițează-l, folosind un material rezistent. Secretul stă în alegerea imprimeului și a nuanțelor potrivite.
Dacă vrei să rămâi în aceeași estetică, optează pentru nuanțe de crem, roz prăfuit, verde oliv sau violet. Poți tapița fotoliul cu un material uni sau, și mai bine, îl poți transforma într-o piesă statement, cu ajutorul unei tapițerii cu model floral, cu buline sau cu dungi.
4. Scaunele sofisticate din bucătărie
Dacă ai o bucătărie amenajată în stil vintage, probabil că vrei să păstrezi același design și în zona de luat masa. În acest sens, un set de scaune din lemn, cu ornamente complexe și elegante, poate reprezenta accentul de care ai nevoie.
Odată găsite, scaunele pot fi revopsite în nuanța ta preferată, cu o pensulă sau cu un pistol de vopsit, pentru a evita imperfecțiunile.
5. Vitrina vintage cu styling modern
Chiar dacă designul modern și minimalist are farmecul său aparte, nimic nu se compară cu aerul cald și primitor creat de o vitrină de sticlă, în nuanțe pastelate.
Dacă ai un asemenea obiect vechi la îndemână, nu ezita să îi înlocuiești sticla uzată, să îl netezești cu un șmirghel, să îl vopsești în tonuri de roz pudrat, bleu sau galben pai, apoi să faci un styling perfect în interior. Folosește cărți, decorațiunile preferate, căni sau suveniruri din călătorii, toate respectând aceeași gamă cromatică. Vei obține o zonă decorativă superbă, care va adăuga o atmosfera chic în orice cameră!